آخرین بروز رسانی: 2ام اسفند, 1401

جنس و متریال پیچ و مهره

جنس و متریال پیچ، مهره و واشر اطلاع از جنس […]

جنس و متریال پیچ، مهره و واشر

اطلاع از جنس و متریال پیچ در هنگام خرید، از اهمیت بالایی برخوردار است. در ساخت و تولید پیچ، مهره و واشر، بر اساس اینکه می‌خواهید میزان مقاومت آن چقدر باشد و چه کارایی دارد، از متریال‌های متفاوتی مانند استنلس استیل، فولاد، سیلیکون برنز، آلومینیوم، آهن، تیتانیوم، پلاستیک، فلز، لاستیک استفاده می‌شود.

همچنین می‌توان از ترکیب چند ماده اولیه، متریال جدیدی تولید کرد. علاوه بر این، هر کدام از این مواد اولیه، با گرید‌های مختلفی قابل استفاده هستند و ساختار‌های متفاوتی دارند. بنابراین ابتدا باید بدانید که از پیچ و مهره و واشر کجا قرار است استفاده شود، سپس بر اساس آن خرید را انجام دهید. در این مقاله با متریال پیچ، مهره و واشر آشنا می‌شوید.

پیچ، مهره و واشر چیست؟

اتصال دو قطعه، مخصوصا اتصالات مکانیکی توسط پیچ و مهره انجام می‌شود. پیچ‌ها یا به درون یک شیار می‌روند و دو قطعه را به یکدیگر جفت می‌کنند (شیار خارجی) و یا همانند مهره درون پیچ دیگری محکم می‌گردند (شیار داخلی)

مهره نوعی سفت ‌کننده است که در میانش یک سوراخ دارد. در واقع پیچ درون مهره قرار می‌گیرد، در نتیجه جایی که پیچ و مهره استفاده می‌شود، کاملا سفت و محکم می‌گردد.

جنس واشر با توجه به نوع کاربر آن تعیین می‌شود. واشر حلقه‌‌ای است که در متریال‌های متفاوت وجود دارد و توزیع بار پیچ و مهره‌ها را انجام می‌دهد.

چرا باید از متریال پیچ، مهره و واشر آگاه باشیم؟

دلیل اینکه باید از متریال پیچ و مهره و واشر آگاه باشید، این است که این متریال، تعیین کننده اصلی در استحکام، تنسایل، مقاومت دمایی و مقاومت خوردگی آن‌ها است. برخی از متریال‌ها در گرید‌های مختلف دسته بندی می‌شوند. در این دسته بندی، کمی تفاوت ساختاری، تفاوت تنسایل و در نتیجه ویژگی‌های فیزیکی وجود دارد.

جنس و متریال پیچ بسیار متنوع است. از آهن گرفته تا استیل، تیتانیوم و فولاد. این متریال‌ها بسیار قوی و مستحکم هستند، اما در مقابل این‌ها، پیچ و مهره‌هایی از جنس پلاستیک نیز تولید می‌شوند که کارایی مخصوص به خود را دارند. متریال‌های دیگری از پیچ و مهره وجود دارند که برای بالا بردن مقاومت سطحی آنها، آبکاری‌های مختلف بر روی آن انجام می‌شود.

متریال استنلس استیل

متریال استنلس استیل چیست؟

یکی از متریال‌های پیچ و مهره، استنلس استیل است. این متریال از ترکیب فولاد کم کربن با کروم تشکیل شده است. هدف از تولید استنلس استیل، افزایش مقاومت پیچ و مهره در برابر خوردگی و زنگ زدگی است. بنابراین، پیچ‌ها و مهره‌هایی با این متریال، مقاومت بسیار بالایی در خوردگی دارند.

از سمتی در ساختار اصلی این متریال، ویژگی مقاومتی وجود دارد که باعث شده در برابر خراش سطحی مقاوم باشند. نکته قابل ذکر این است که برخی افراد فکر می‌کنند مقاومت، سختی و تنسایل پیچ‌های استنلس استیل از پیچ‌های فولادی بیشتر است. در حالی که این تفکر کاملا اشتباه است.

در واقع انعطاف، چکش خواری و مقاومت در برابر عوامل خورنده استنلس استیل بیشتر از پیچ فولادی است، اما سختی و مقاومت در برابر سایر عوامل در پیچ استنلس استیل کمتر از پیچ فولادی است. به دلیل مقاومت فراوان در برابر خوردگی، از این نوع پیچ و مهره در مکان‌های مرطوب نیز استفاده می‌شود.

جنس پیچ استنلس استیل، کم کربن است و از این رو قابلیت سخت کاری حرارتی را ندارد. همچنین خاصیت مگنتیک جذب شوندگی به آهنربا را نیز ندارد. البته امکان اینکه برخی گرید‌های آن به مقدار بسیار کم از این خاصیت بهره‌مند باشند، وجود دارد.

انواع استنلس استیل

انواع مختلفی از متریال استنلس استیل وجود دارد که پر مصرفترن آن در تولید پیچ و مهره‌ ها، استنلس استیل ۸-۱۸ است. در ساختار این متریال ۱۸٪ کروم و ۸٪ نیکل وجود دارد.

شاید تا به حال شنیده‌‌اید که از کلمه (نگیر) برای توصیف این متریال استفاده می‌کنند. منظور از نگیر، استنلس استیل ۳۱۶ است که جذب آهنربا نمی‌شود اما در برابر عوامل خورنده مقاومت بسیار بالایی دارد.

نوع دیگر از استنلس استیل، ۴۱۰ آن است که در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاومت ندارد اما سختی بیشتری نسبت به نوع ۸-۱۸ دارد.

متریال فولاد

پر مصرف‌ترین جنس و متریال پیچ، فولاد است. این نوع پیچ و مهره‌ها هم به صورت سیاه و هم با آبکاری‌های مختلف عرضه می‌شوند. آبکاری‌ها ممکن است با زینک، گالوانیزه سرد و گرم، کروم و کادمیوم باشد. پیچ‌های فولادی استاندارد، در سه گرید وجود دارند که عبارت‌‌اند از:

  • 2
  • 5
  • 8

آلیاژ فولاد

در سیستم بین المللی، پیچ‌های فولادی در چهار کلاس وجود دارند:

  • 5.6
  • 8.8
  • 10.9
  • 12.9

انواع روکش فولادی

پیچ و مهره‌هایی که با متریال فولاد تولید می‌شوند، روکش‌های متفاوتی دارند که عبارت‌‌اند از:

فولاد با پوشش روی (Zinc-plated steel)

فولاد با پوشش روی (Zinc-plated steel)

این نوع فولاد دارای کربن با درصد کم است و استفاده معمولی دارد. جنس مهره‌های که با این متریال ساخته می‌شوند، ارزان هستند و مقاومت در برابر خوردگی آن‌ها متوسط است. در این پیچ‌ها، یک لایه آبی و یا زرد روشن از زینک روی گرید‌های ۲، ۵ و ۸ را پوشانده‌‌اند یا گالوانیزه شده‌‌اند تا در برابر زنگ زدگی مقاوم باشند. محیط‌های خشک و داخل ساختمان مکان‌هایی هستند که این پیچ‌ها در آن جا قابل استفاده اند.

فولاد گالوانیزه شده با روش غوطه وری گرم (Hot-dipped galvanized steel)

فولاد گالوانیزه شده با روش غوطه وری گرم

یک پوشش روی ضخیم‌تر روی این فولاد کشیده شده است تا در برابر خوردگی مقاومت بیشتری داشته باشد. این متریال، در فضای باز قابل استفاده است. اما به دلیل ضخامت پوشش تنها می‌توان در کنار پیچ‌های گالوانیزه شده از آن استفاده کرد. قیمت این پوشش کمی زیاد است و رنگ خاکستری دارد.

فولاد ضد زنگ (Stainless steel)

فولاد ضد زنگ (Stainless steel)

این نوع فولاد، مقاومت خوبی در برابر خوردگی دارد و در فضای باز و کاربرد‌های دریایی، استفاده می‌شود. قیمت این فولاد از فولاد گالوانیزه بیشتر است.

فولاد با پوشش کروم و نیکل (Chrome and nickel plated steel)

فولاد با پوشش کروم و نیکل

جنس پیچ‌هایی که با این متریال ساخته می‌شود، ظاهری صاف و براق دارد و در برابر خوردگی مقاومت متوسطی دارد.

متریال برنج و برنز (Brass and bronze)

متریال برنج و برنز

یکی از متریال‌های پیچ و مهره، برنج و برنز هستند که در زیر مجموعه آلیاژ‌های مس طبقه‌بندی می‌شوند. این متریال، در برابر خوردگی مقاومت بالایی دارد و گرانتر از فولاد است. به دلیل رنگ متفاوت این پیچ و مهره‌ها، کاربرد تزئینی دارند.

متریال سیلیکون برنز (Silicon Bronze)

متریال سیلیکون برنز

پیچ و مهره‌هایی که با متریال سیلیکون برنز ساخته می‌شوند، به پیچ برنز نیز معروف اند. این متریال از ترکیب آلیاژ مس و سیلیکون ساخته شده است. پیچ‌های برنز در سازه‌های دریایی استفاده می‌شوند و در ساخت قایق‌ها کاربرد ویژه‌‌ای دارند. برخی افراد از متریال استنلس استیل در ساخت کشتی و قایق‌ها و یا دکل‌های نفتی و لوله‌های زیر آب استفاده می‌کنند که این کار کاملا اشتباه است.

دلیل اکثر افراد برای توجیه این حرکت، قیمت پایین جنس پیچ استنلس استیل نسبت به برنز است. استفاده از پیچ برنز که در برابر املاح دریا، مقاومت خوردگی بالاتری دارد، به پیچ‌های استنلس استیل ترجیح داده می‌شود. همچنین این متریال با داشتن مس درون خود، سختی بیشتری دارد. از نظر رنگ، برنز به مس شباهت بسیاری دارد.

متریال آلومینیوم (Aluminum)

متریال آلومینیوم Aluminum

یکی از متریال‌هایی که به صورت عمده در تولید پیچ و مهره استفاده می‌شود، آلومینیوم است. آلومینیوم، فلزی سبک، نرم و مقاوم در برابر خوردگی است. آلومینیوم همانند استنلس استیل خود دارای مقاومت در برابر خوردگی است.

بنابراین خراش سطحی، نمی‌تواند مقاومت آن را کم کند. آلیاژ‌های مختلفی از آلومینیوم در تولید پیچ و مهره‌ها نقش دارند. آهن، منگنز، روی، مس و سیلیکون با درصد‌های متفاوتی در تولید این آلیاژها شرکت می‌کنند و استقامت کششی و حرارتی آلومینیوم را بهتر می‌کنند.

متریال آهن (Iron)

متریال آهن

جنس مهره‌هایی که با متریال آهن تولید می‌شوند،(پیچ آهنی چیست) معمولا نرم هستند و در کلاس‌های 4.6 و 5.6 تولید می‌شوند. این پیچ و مهره‌ها در صنایع سبک و کاربری‌های عمومی استفاده می‌شوند. درصد کربن در این متریال کم است و به همین دلیل اگر نیروی زیاد به آن وارد شود، خم می‌شوند. همچنین موجب شده که تنسایل و مقاومت کششی آن کم باشد.

این پیچ و مهره‌ها تمام دنده و با دنده‌های درشت تولید می‌شوند. قیمت این پیچ، نسبتا ارزان و پایین است. پیچ و مهره‌هایی که روی گل پیچ آن‌ها کد‌های 4.6 و 5.6 حک شده است، لایه‌‌ای از جنس روی یا همان زینک دارند. به این پیچ‌ها، پیچ و مهره گالوانیزه می‌گویند. این پیچ‌های آهنی به صورت سرد، گالوانیزه می‌شوند.

متریال تیتانیوم (Titanium)

متریال تیتانیوم Titanium

پیچ‌هایی که با متریال تیتانیوم ساخته می‌شوند، استقامت بسیار بالایی دارند و در سخت‌ترین شرایط از آن‌ها استفاده می‌شود. این پیچ‌ها قیمت بسیار بالایی دارند و فقط در موارد خاص کاربرد دارند.

متریال پلاستیک در پیچ و مهره

متریال پلاستیک

ضعیف‌ترین جنس مهره، پلاستیک است. اما با این حال، طیف وسیعی از کاربرد‌ها را در بر می‌گیرند. بار وارده بر این پیچ‌ها، باید کمترین میزان ممکن باشد. عمده‌ترین کاربرد این پیچ‌ها، اسباب بازی‌ها، تجهیزات ظریف الکترونیکی و پزشکی می‌باشد.

متریال واشر (Washer)

متریال واشر Washer

واشر‌های موجود در بازار، در دو دسته فلزی و لاستیکی وجود دارند. جنس واشر‌ها بر اساس نوع استفاده، دما، محیط و میزان خوردگی تعیین می‌شوند.

واشر‌های لاستیکی خود در دو نوع نسوز و غیر نسوز وجود دارند. جنس واشر‌های نسوز، از ورق کلینگریت است. ورق کلینگریت ترکیبی از پودر آزبست و رزین می‌باشد. مهم‌ترین کاربرد این واشر در آب بندی سطوح است زیرا انعطاف و مقاومت بالایی دارد. واشر‌های غیر نسوز، در مصارف خانگی و سبک کاربرد دارند و مقاومت کمتری دارند.

نوع دیگری از واشر‌ها، با متریال گرافیت خالص ساخته می‌شوند و واشر گرافیتی نامیده می‌شوند. این جنس واشر‌ها، دارای قدرت، تحمل بالای فشار و آب بندی خوب هستند و در پالایشگاه‌‌ها و کارخانه‌های تولید کاغذ کاربرد زیادی دارند.

سخن پایانی

پیچ و مهره‌ها از ابزار‌های مهم در صنایع هستند. اتصال قطعات توسط این ابزار‌ها انجام می‌شود. از آنجایی که اتصال ضعیف باعث خرابی‌های زیادی می‌شود. انتخاب پیچ و مهره مناسب، از لزومات است. حوزه‌های صنعتی متفاوت، با توجه به محیط کاری خود، نیازمند جنس خاصی از پیچ و مهره و واشر هستند.

به همین دلیل تنوع این ابزار‌ها بسیار زیاد است. بولت صنعت، تامین کننده با کیفیت‌ترین و متنوع‌ترین متریال‌های پیچ، مهره و واشر است. اگر می‌خواهید خریدی خوب و مقرون به صرفه را تجربه کنید، بولت صنعت، بهترین مرکز خرید است.

اگر به دنبال خرید پیچ، مهره و واشر با کیفیت و مناسب هستید، اول از همه باید به متریال‌های آن توجه کنید. جنس و متریال پیچ، همیشه از موضوعات قابل توجه در خرید پیچ بوده است که عامل تعیین کننده‌‌ای برای استحکام و مقاومت در برابر عوامل مختلف همچون خوردگی، دما، فشار است.

از آنجایی که پیچ، مهره‌ها و واشر‌ها کاربرد‌های متنوعی دارند، در جنس‌های متفاوتی تولید می‌شوند که هر کدام از آن‌ها ویژگی‌های مخصوص به خود را دارند.

چگونه پیچ و مهره مورد نیاز خود را از بولت صنعت تهیه کنیم؟

با توجه به قیمت های نوسانی و اینکه موجودی اجناس در بازار بهتر است استعلام گرفته شود، برای سفارش و خرید پیچ و مهره عمده خودتان از مجموعه بولت صنعت ابتدا مشخصات محصول را اعم از (نوع،قطر و طول و تعداد)، از طریق واتساپ یا تلگرام برای ما ارسال نموده تا بعد از استعلام کالا، قیمت و موجودی به شما اعلام شود و سپس خرید پیچ و مهره استیل، خرید واشر استیل، خرید خار یا خرید مهره استیل خودتان را انجام دهید.

نظر شما برای ما با ارزشه

16 دیدگاه

  1. ابوالفضل شجاعی 5 مرداد, 1401 در 10:05 ب.ظ - پاسخ

    خیلی ممنون از توضیحاتون خوبتون

  2. محمدعلی باقری 7 مرداد, 1401 در 8:05 ب.ظ - پاسخ

    چقد خوبین شما

  3. محمدرضا گودرزی 8 مرداد, 1401 در 2:05 ب.ظ - پاسخ

    واقعا ارزش وقت گذاشتن داشت

  4. عباس قشقایی 10 مرداد, 1401 در 9:05 ق.ظ - پاسخ

    محتوا خوبی بود

  5. جلال مهرابی 12 مرداد, 1401 در 1:05 ق.ظ - پاسخ

    لطفا آدرستون رو برای بنده ارسال کنین

  6. علی اکبر فروتن 29 مرداد, 1401 در 4:05 ق.ظ - پاسخ

    دستخوش

  7. حمیدرضا غلامی 23 آبان, 1401 در 5:10 ب.ظ - پاسخ

    آدرس دفترتون کجاست؟

  8. عباسعلی راد 25 آبان, 1401 در 7:10 ب.ظ - پاسخ

    دفتر مرکزیتون کجا قرار داره

  9. جلال زاهدی 27 آبان, 1401 در 6:10 ق.ظ - پاسخ

    خرید آنلاین هم دارید؟ چون دیدم نداشتید

  10. قاسم مقدم 1 آذر, 1401 در 7:10 ق.ظ - پاسخ

    بسیار گویا و شفاف بیان کردید

  11. محمدرضا فرجی 27 خرداد, 1402 در 11:10 ب.ظ - پاسخ

    خیلی خوب بود

  12. امیرحسین روحانی 29 خرداد, 1402 در 1:10 ب.ظ - پاسخ

    مطلب خوبی بود

  13. رضا فرد 4 تیر, 1402 در 9:10 ق.ظ - پاسخ

    حرفتون خیلی عالیه

  14. امیر شکری 4 تیر, 1402 در 2:10 ب.ظ - پاسخ

    سلام عالی بود

  15. محمود گودرزی 4 تیر, 1402 در 11:10 ب.ظ - پاسخ

    شادکام و سلامت باشید